1

Téma: Vysací zámek fab 1466/52

Jak rozebrat a sestavit visací zámek FAB (nový FAB 1466/52)

Tento zámek se rozebere za pomocí originálního neupraveného klíče. Takže, odemkneme zámek klíčem a necháme třmen v odemčené poloze. Následně bubínek přetočíme do zamčeného stavu. Takto odemčený zámek postavíme na stůl a zatlačíme třmen až na doraz. Pak otočíme třmen o cca 180 stupňů ( třmen je pořád zatlačen )

http://www.lockpicker.cz/download/navody/fab-novy/zamek1-tn.jpg http://www.lockpicker.cz/download/navody/fab-novy/zamek2-tn.jpg

http://www.lockpicker.cz/download/navody/fab-novy/zamek3-tn.jpg


Planžetu na demontáž vložíme mezi třmen a tělo zámku ( nebo delší Padlock Shims , taky lze použít ustřižený proužek z pet lahve ) a zasuneme ho tak hluboko, abychom zajistili blokovací kolík třmenu. Vyndáme třmen, ale planžetu tam ještě necháme pro vyjmutí pružiny, která je pod třmenem. Po vyjmutí pružiny můžeme již vyndat planžetu. Vyskočí nám do otvoru pro třmen blokovací kolík třmenu, pružinka a blokovací kolík bubínku. No a už nám zbývá jen zasunout klíč do bubínku, otočit klíčem více než 180 stupňů ( cca 200 stupňů ) a bubínek vysunout. Toto přetočení je důležité, protože když nedotočíme tyto stupně, tak se může stát, že jakýkoli blokovací kolík ( pod stavítkama ) může zapadnout do drážky, která je vyfrézována pro blokovací kolík bubínku. Tuto drážku přetočíme právě cca do těch 200 stupňů.

Sestavení zámku je jednodušší. Do bubínku vložíme stavítka ( dle uzávěru klíče ), do těla zámku vložíme uzávěr a usadíme pružinky s blokovacími kolíky. Blokovací kolíky zajistíme zajišťovacím plechem. Potom vsuneme již naplněný bubínek a vložíme do těla zámku a zajišťovací plech vyjmeme. No a bočním montážním otvorem vložíme blokovací kolík bubínku a pružinu. Druhý blokovací kolík dáváme otvorem pro třmen a montážním otvorem ho zasuneme montážním trnem tak hluboko, abychom mohli vsunout třmen a zatlačením na montážní čep zajistili blokovací kolík třmenu.
poznámky:

planžeta - používám měrku na měření spár tloušťky 0,1 mm
montážní třmen – cca 10 cm svářecího drátu průměru 3 mm
zajišťovací plech – viz obrázek


http://www.lockpicker.cz/download/navody/fab-novy/zamek4-tn.jpg
http://www.lockpicker.cz/download/navody/fab-novy/zamek5-tn.jpg

Tento článek byl napsán výhradně do soutěže na www.lockpick.cz a taky pro www.lockpicker.cz. Jakékoli použití, kopírování a publikování jen se souhlasem autora.

Fíša

big_smile " Klíč nevyhovuje, když neodemkne zámek " big_smile

FÍŠA

2

Re: Vysací zámek fab 1466/52

Zdravim. Nasel sem dnes tyto stranky a docela me to chytlo. Doma mame konkretne tyto zamky, tak bych chtel zacit s nima... Jsem uplnej zacatecnik, takze pro me kazda rada zlata. Chci se zeptat jakou sadu na tyto zamky a me dovednosti(nulove  big_smile  ) bych mel sehnat? Libi se mi pick guns. Je vhodny? O penize az tolik nejde... A jeste jedna otazka k tomuto zamku: da se udelat po rozebrani s pouziti originalniho klice to, aby po sestaveni sel odemknout jakymkoli klicem od tohoto tipu zamku? treba odebranim toho blokovaciho koliku? Diky moc za rady.

3 Naposledy upravil: fisa (20.07.2010 09:06:25)

Re: Vysací zámek fab 1466/52

Je chválihodné, že se začínáš o tento " SPORT " zajímat. Nejdříve bych ti doporučil projít toto fórum ale také www.lockpick.cz. Je tam mnoho zajímavých rad. Taky tě odkážu na stránky asociace, která vznikla nedávno.
No a k první otázce, jestli máš trochu možnost, doporučuji vyrobit si nějaký pick sám. Je to moc užitečný. Jinak sady v podstatě doporučuji southord C2010 ( na stránkách www.locksmith.cz jsou i jiné,) spíše záleží, jak se tomu do budoucna chceš moc věnovat.
Pick gun ti mohu přenechat, ale mám US verzi, tam to tluče obráceně, protože v US vložkách jsou obráceně dané atavítka. Ale to mi pošli PM - soukromou zprávu.
No a jako poslední otázka, vyjmutím blok. kolíků ničeho takového nedocílíš, musel bys tam vložit takzvaný doplňkový kolíky ( plátky ) aby byl obsažen sortiment všech uzávěrů. Je ale příliš náročné na plátky, které zas jen tak běžně k dostání nejsou. Ale pak zámek ztrácí význam, protože ať strčím do zámku cokoli, ( i  špejli od nanuku ) vždy se mi otevře, což je nesmysl. Jo a ještě maličkost, typ zámku nemusí být schodný, ale profil ( klíčová dírka - hodně neodborný termín ) musí být schodný.(ještě jde různě klíče z boku opracovávat, takže ti jeden klíč vleze třeba do dvou až třech profilů - víc sem nezkoušel)
A závěrem ti opět doporučím projít obě fóra a včetně článků, které jsou na obou fórech. Dozvíš se vlastně vše, co potřebuješ vědět ( včetně výroby picků, nebo výběru materiálu ).
Přeji hodně zdaru
Samozřejmě, když něčemu nebudeš rozumět, zeptej se, ale né na takový jednoduchý věci, který již byly ne fórech probírány dokola, to pak akorát všechny naštveš.
Jo a stránky asociace www.lockpickers.cz

big_smile " Klíč nevyhovuje, když neodemkne zámek " big_smile

FÍŠA

4

Re: Vysací zámek fab 1466/52

Já sem taky začínal na tomto fóru a můžu říct že tady je opravdu hodně informací a když si celé fórum přečteš tak kdečemu budeš rozumět aniž by ses musel někoho ptát a s tím pick gunem bych počkal až si osvojíš planžetu a funkci různých zámků protože to není zase tak jednoduché jak to vypadá.

5

Re: Vysací zámek fab 1466/52

Souhlasím. Nejprve se snaž získat hodně informací sám a pak když nebudeš vědět, ptej se. To je zlaté pravidlo. Hodně věcí zde můžeš vyčíst. Když jsem začínal já moc českých fór nebylo a bylo těžké získávat kvalitní informace. Teď už máš z čeho vybírat.
PickGun neřeš. Ten v čechách moc k užitku není. Maximálně na zámky kde je díra jak do vrat. Nové zámky s překrytým profilem se tím dělat nedají.

http://www.lockpicker.cz/download/logo.jpg